Oil loss and high temperature.

MicraPRO

Part Of The Furniture
Hi guys :(
Got a wee problem... burning oil and temperature gauge is climbing into the red when im stationary I can't for the life of me work out what is wrong
@frank help!!!
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
:)
burning on startup ? or when booted ? fan cutting in ?
Nope start up is fine burning smell but no smoke...
Same as when I boot it no smoke just a oil burning smell.
Yes fan kicking in and thermostat working fine when I checked the other day rad gets hot from top to bottom.
The engine has done 124, 000 miles could this be time to say good bye to old piston rings and valve stems?
I really dont understand mate.
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
I know the car was miss treated by previous owner... it was a commuter car and he ran it out of fuel endless times and only had it serviced when it was desperate for it.
1377615544334.jpg

1377615566248.jpg

1377615578143.jpg

Is this healthy looking? :confused:
I only ever worked with chevrolet :oops:
 

frank

Club Member
not too bad for a high miler eh, if its not smoking then just concentrate on the overheating really
if its not drinking any coolant then stat maybe ?
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
not too bad for a high miler eh, if its not smoking then just concentrate on the overheating really
if its not drinking any coolant then stat maybe ?
I thought as much shes had more oil changes with than she ever did with last owner...
Rad gets hot tho frank so surely thermostat is opening? Or have I missed something :confused:
Rad flows bottom to top right?
 

frank

Club Member
overheating even with the fan working suggests a flow issue really tho eh, restricted stat/belt or pump/blockage maybe ?
and flow into the top of the rad :)
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
overheating even with the fan working suggests a flow issue really tho eh, restricted stat/belt or pump/blockage maybe ?
and flow into the top of the rad :)
So with my top hose getting hot I know the thermostat is working.
Water pump could be failing perhaps..?
All the belts look good with no squealing.
Easy way to check your said above buddy?
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
They're not that bad
Just been on the bay looking at replacement ones £23 inc postage brand new 2 year warranty? Sound good?
Also think shes due a new rad and thermostat so full coolant overhaul... still need to work out the oil problem.
Or do you think it could be burning oil because its running too hot? :confused:
 

skymera

Brutal Honesty
Just been on the bay looking at replacement ones £23 inc postage brand new 2 year warranty? Sound good?
Also think shes due a new rad and thermostat so full coolant overhaul... still need to work out the oil problem.
Or do you think it could be burning oil because its running too hot? :confused:
Could well be.

Do the water pump first and see how you get on and go from there :)
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
Bloody isn't !!!!
I'll come change the water pump myself

Or
Mildred :D
Offering there andy... ;)
I am a manager in a hotel so wouldnt be a problem organising sleeping accommodation jokes Im sure ill manage.
Mildred would have to be driven by chloe and unfortunately for decent reasons she cant but she will be there next year.
 
Millie shall be there don't you worry :)

Do not worry! Tom has his loyal assistant..... Me..... :D to help...... Ok maybe hinder :oops:

I have looked into ways of getting Mildred there :( I really can't unfortunately.....

X
 
Millie shall be there don't you worry :)

Do not worry! Tom has his loyal assistant..... Me..... :D to help...... Ok maybe hinder :oops:

I have looked into ways of getting Mildred there :( I really can't unfortunately.....

X
I can count on you to keep him inline :p

Dont you worry about it :) we know if you could, you would :)

As long as you're at JAE that's the main thing...
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
Water pump radiator and thermostat changed for near new parts... must save jae budget haha...
1378146648681.jpg

So stripped her naked and got cracking!
And breaking many bolts :mad: damn you rust...
First the rads
1378146726259.jpg

1378146746588.jpg
1378146726259.jpg

As you cant really see ill explain...
Old one had feathers in it from a black bird that decided it would just fly into me no reason for change other than mine looked knackered.
Therostat was old and opened alot more slowly than the new one even tho they were both 82c ones :confused: so changed it anyway.
Then the damn water pump...
1378147319808.jpg

Alternator belt was a pig to get off due to the bolts being so tight shaved knuckles for me...
Finally out...
1378146999205.jpg

New one in :)
Really couldnt of done this without the help of @H701micra (Andy) your are a legend.
And of course @MicrAde who secretly didnt know Andy sent me the water pump from his old 1.0 :D
She lives on Ade haha
1378147192762.jpg

1378147207001.jpg

All changed and fitted... filled her up with coolant.
And then re built...
Now time for a beer and a shower
MicraPRO over and out.
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
Oi! Nevermind over and out, is your problem sorted or what?? ;)


Sent from my HTC One S using Tapatalk 4
Should hope so got to make a 30mile drive in about an hour so will see...
If I come back crying then no haha.
Will keep you informed.
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
That old pump is knackered. Its not been very well looked after at all. The burnt look seems like its been run dry
At least this one will be looked after
The bloke took great delight in telling me it had never been serviced in the 4 years he owned it :rolleyes:
Indeed it will :D
 
OP
OP
MicraPRO

MicraPRO

Part Of The Furniture
:( driving to work tonight and temp gauge climbing again then drops to normal and then climbs all over again... Think there is seriously something wrong with this little car.
My friend said could it be the gauge itself or the engine temp sensor?
Anymore ideas guys?
Ill get some wynnes engine strip tomo and give her a service.
Im all out of ideas :(
 

frank

Club Member
my gauge used to randomly go to max now and then (and a whack on the side would drop it back down)
so i prized the tabs on the offside connector, ok so far :)
 
Top